Interview Bram Monnier, Oefenleider Hollandse Griep

‘Oefening geslaagd als organisaties elkaar opzoeken en gezamenlijk tot oplossingen komen’

Wat is de stand van zaken?

Niet alleen voor de deelnemers, ook voor oefenleider Bram Monnier is het inmiddels aftellen geblazen.

"We zijn nog druk bezig met de voorbereidingen", vertelt Bram. "Omdat een infectieziekte nooit pats boem begint maar zich ontwikkelt, voorzien we alle deelnemers als aanloop stapje voor stapje van achtergrondinformatie over het scenario waarin het aantal patiënten en de zorgbehoefte in korte tijd oplopen. Iedereen doet goed zijn best, dat is mooi om te zien.

De kern van de oefening is samenwerking. Veel organisaties in de gezondheidszorg hebben lang het idee dat ze incidenten zelf moeten aanpakken en oplossen. Sommige organisaties werken al veel samen met anderen, maar de schaal van de oefening is zo groot dat ook zij daar bovenop echt hulp van ketenpartners nodig hebben.

Voor ons is het de kunst dat ze die samenwerking daadwerkelijk zoeken en gezamenlijk tot oplossingen komen. Is dat het geval dan is de oefening voor mij geslaagd. Niet alles moet goed gaan, deelnemers mogen fouten maken, want juist daar leer je van of plannen op papier ook in de praktijk realistisch zijn."

"Tijdens en na de oefening zorgen onder meer een responsgroep, waarnemers en controllers voor feedback, aanwijzingen en tips. Zij voorzien de oefenleiding ook van informatie waarmee we flexibel voor meer of juist voor minder druk en informatie kunnen zorgen. Zelf monitor ik met de leiding van de oefening of het verloopt zoals de bedoeling is en of de oefening goed tot zijn recht komt. De deelnemers zien mij niet maar ik ben er wel haha.

We hopen dat alle deelnemers zich inleven en ervoor gaan. Bij verschillende organisaties zie ik dat ook gebeuren: plannen worden tevoorschijn gehaald en de informatie waarvan wij hen voorzien wordt serieus doorgenomen. Dat zorgt ervoor dat deelnemers niet eerst uren bezig zijn om te achterhalen wat er aan de hand is, maar dat de oefening direct leuk en leerzaam is."

Voorbereiding in ZHZ